Caracterizarea stării râurilor în intervalul 26.05.2023 ora 07.00 – 27.05.2023 ora 07.00

Debitele au fost în general în scădere, exceptând râurile din bazinele hidrografice: Crasna, Barcău, Vedea, Rm. Sărat, Bistrița, Moldova, Suceava, Bârlad, bazinul mijlociu și inferior al Prutului, cursul Siretului și pe râurile din Dobrogea, unde au fost relativ staționare.
Pe râurile din bazinele hidrografice: Crișul Repede, Crișul Negru, Caraș, Nera, bazinul superior și mijlociu al Jiului, cursul mijlociu și inferior al Bârzavei și cursurile inferioare ale Putnei și Trotușului, unde au fost în creștere ca urmare a precipitațiilor căzute în interval și propagării.
Creșteri mici și izolate, s-au înregistrat pe unele râuri din bazinele hidrografice ale Crișului Alb, Oltului, Dâmboviței și bazinele superioare ale Argeșului și Ialomiței, datorită precipitațiilor căzute în interval, sub formă de aversă și propagării.
Debitele se situează la valori sub mediile multianuale lunare, cu coeficienți moduli cuprinși între 30-80%, mai mari (în jurul și peste normalele lunare) pe cursul superior al Vișeului, cursul mijlociu și inferior al Bârzavei, cursul superior și mijlociu al Jiului și mai mici (sub 30% din normalele lunare) pe râurile din bazinele hidrografice: Lăpuș, Crasna, Barcău, Târnava Mare, Putna, Rm. Sărat, Bârlad, bazinul superior și mijlociu al Vedei, bazinele inferioare ale Moldovei, Bistriței, Trotușului, Buzăului, cursul superior al Siretului și pe unii afluenți ai Jiului, Oltului și Prutului.
În interval au fost emise trei AVERTIZĂRI HIDROLOGICE pentru fenomene imediate și patru ATENȚIONĂRI HIDROLOGICE pentru fenomene imediate.
A fost în vigoare ATENȚIONAREA HIDROLOGICĂ nr. 50 din 26.05.2023, până la ora 24:00.
Nivelurile pe râuri la stațiile hidrometrice se situează sub COTELE DE ATENȚIE.