Caracterizarea stării râurilor în intervalul 02.06.2023 ora 07.00 – 03.06.2023 ora 07.00

Debitele au fost în general staționare exceptând râurile din bazinele: Vişeu, Iza, Tur, Someş, Crasna, Barcău, Crişuri, Bârzava, Moravița, Caraş, Nera, Cerna, bazinul superior al Mureşului, bazinele mijlocii şi inferioare ale Begăi şi Timişului şi cursul superior al Prutului unde au fost în scădere.
Pe râurile din bazinul mijlociu şi inferior al Mureşului şi bazinele superioare ale Begăi, Timişului şi Moldovei debitele au fost în creştere datorită precipitațiilor căzute în interval şi propagării.
Scurgeri importante pe versanți, torenți, pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu efecte de inundații locale și creșteri mai importante de niveluri și debite, s-au înregistrat şi pe unele râuri mici din zonele de deal și munte din sud-vestul țării, datorită precipitațiilor căzute în interval sub formă de aversă, izolat mai însemnate cantitativ.
Debitele se situează la valori sub mediile multianuale lunare, cu coeficienți moduli cuprinși între 30-80%, mai mari (în jurul și peste normalele lunare) pe râurile din bazinele hidrografice: Crişul Alb, Timiș, Bârzava, Caraș, Nera, Jiu și în bazinele superioare ale râurilor: Crișul Negru, Cibin, Lotru, și mai mici (sub 30% din normalele lunare) pe râurile din bazinele hidrografice: Iza, Lăpuș, Suceava, Rm. Sărat, Buzău, Bârlad, bazinul superior al râului Vedea, bazinele inferioare ale Moldovei, Bistriței, pe cursul superior al Siretului și pe unii afluenți ai Oltului şi Prutului.
În interval au fost emise o ATENȚIONARE HIDROLOGICĂ pentru fenomene imediate și trei AVERTIZĂRI HIDROLOGICE pentru fenomene imediate.
A fost în vigoare ATENȚIONAREA HIDROLOGICĂ nr. 57 din 01.06.2023, până la ora 24:00.